Περιφερειακά Νέα| Πυρκαγιές, αντιπλημμυρικά έργα, σύστημα πυρόσβεσης στις Αρχαίες Μυκήνες, έργο Αστεροσκοπείου Κρυονερίου

Δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου:
Δύο πυρκαγιές στην περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Λακωνίας το μεσημέρι της Τρίτης 19 Ιουλίου.

Η πρώτη πυρκαγιά, στην περιοχή Αφάνια στην Σκάλα, εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση και άμεσα κινητοποιήθηκαν 64 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 11 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, ενώ συνέδραμαν και εθελοντές.



Η εν λόγω πυρκαγιά, αργά το απόγευμα, βρέθηκε υπό έλεγχο.

Η δεύτερη πυρκαγιά, περί τις 3 το μεσημέρι, εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Διμαρίστικα της Μάνης. Κινητοποιήθηκαν 65 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων και 15 Γερμανών πυροσβεστών, 9 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Και στις δύο πυρκαγιές, οι αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κινητοποιήθηκαν επίσης και συνέδραμαν σε ό,τι του ζητήθηκε, ενώ ανάλογη κινητοποίηση και συνδρομή υπήρξε και από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης.

Σύσκεψη σήμερα στην Τρίπολη για το αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας

Τεχνική σύσκεψη για το θέμα του αντιπλημμυρικού έργου της Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα, την Τρίτη 19 Ιουλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, εν όψει και της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για γνωμοδότηση επί της περιβαλλοντικής μελέτης του πιο πάνω έργου, μετείχαν, μεταξύ άλλων, τεχνικοί που έχουν και δημόσια ιδιότητα, όπως επίσης ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς, Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρος Βερούτης, Οικονομικών και Διοίκησης Χρήστος Λαμπρόπουλος, Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων του τεχνικού κόσμου (ΤΕΕ), όπως και υπηρεσιακοί τεχνικοί παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και οι μελετητές του εν λόγω έργου.

Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με εκπροσώπους της εθελοντικής οργάνωσης

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε συνάντηση την Τρίτη 19 Ιουλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με εκπροσώπους της εθελοντικής οργάνωσης Aegean Rebreath, η οποία δραστηριοποιείται στην συλλογή απορριμμάτων από τον θαλάσσιο βυθό.

Ο εκπρόσωπος της εν λόγω οργάνωσης, εθελοντής Γιώργος Σαρελάκος και τα λοιπά μέλη της αντιπροσωπείας, συζήτησαν με τον περιφερειάρχη και εκδήλωσαν ενδιαφέρον να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να επεκταθεί η δράση της Aegean Rebreath -η οποία ιδρύθηκε το 2017- και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Από την πλευρά του, ο Π. Νίκας δήλωσε ότι η συγκεκριμένη εθελοντική δράση είναι αξιοσημείωτη και εκτίμησε ότι θα μπορούσε η Περιφέρεια να συνδράμει την προσπάθεια αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω οργάνωση θα προχωρήσει σε συνεργασία με πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, με τους οποίους η Περιφέρεια θα μπορούσε να συνάψει σχετική προγραμματική σύμβαση.

Οπως εξήγησαν οι εθελοντές στον περιφερειάρχη, η εν λόγω εθελοντική οργάνωση προσπαθεί για την δημιουργία ενός εθνικού δικτύου σταθμών συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων στα νησιά αλλά και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.

Παραδόθηκε στις Αρχαίες Μυκήνες το σύστημα πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου παρουσία Λ. Μενδώνη και Π. Νίκα

Η απόδοση του ολοκληρωμένου συστήματος πυρόσβεσης έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 18 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, παρουσία μεταξύ άλλων της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, ενώ λίγο πριν την υπογραφή της παράδοσης του συστήματος πυρόσβεσης έγινε δοκιμαστική λειτουργία του στον αρχαιολογικό χώρο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιάννης Μαλτέζος, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τάσος Γανώσης και Βασίλης Σιδέρης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Αργους – Μυκηνών Δημήτρης Κρίγγος και Χρήστος Πετσέλης, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων και στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Ακολούθησαν οι υπογραφές προγραμματικών συμβάσεων α) προϋπολογισμού 74.000 ευρώ για το έργο του αγωγού τροφοδοσίας νερού ύδρευσης του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών από το δημοτικό δίκτυο, β) προϋπολογισμού 270.109,20 ευρώ γα μελέτες και τεχνική βοήθεια ως προς την συντήρηση και ανάδειξη μνημείων στην Π.Ε. Αργολίδας, γ) προϋπολογισμού 30.888,40 ευρώ για την ολοκλήρωση των μελετών ωρίμανσης του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου των τουρκικών λουτρών (Χαμάμ) στον Δήμο Ναυπλιέων, δ) προϋπολογισμού 5.000 ευρώ για δειγματοληψία και αναλύσεις από τον “Δημόκριτο” σε χάλκινο άγαλμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργους.

Υπεγράφη επίσης τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης που αφορά στο έργο προστασίας και ανάδειξης των μυκηναϊκών τάφων στον περιβάλλοντα χώρο του ναού της Ευαγγελίστριας, στο Ναύπλιο.

Ακόμα, υπεγράφησαν δύο ακόμα συμβάσεις, α) μία εργολαβική για το με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ έργο επισκευής, συντήρησης και διαμόρφωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπλίου και β) μία προγραμματική προϋπολογισμού 15.000 ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση στη Νεμέα προτομής του Αμερικανού φιλέλληνα αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ ο οποίος αποκάλυψε και ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο της πιο πάνω περιοχής της Κορινθίας.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

“Το πρώτο πατριωτικό χρέος μας είναι η στήριξη του πολιτισμού και των μνημείων μας” σημείωσε ο περιφερειάρχης στη σύντομη παρέμβασή του, για να προσθέσει στη συνέχεια:

“Η φωτιά του 2020 πυρπόλησε τον αρχαιολογικό αυτόν χώρο χωρίς να προκαλέσει ζημιές στα μνημεία -ωστόσο το γεγονός αυτό μας εξέθεσε διεθνώς. Απολογηθήκαμε για αυτό το οποίο συνέβη, καθώς ένας παγκοσμίως γνωστός χώρος δεν διέθετε μηχανισμό πυρόσβεσης, και άμεσα κινητοποιηθήκαμε, θέσαμε ως πρώτη μας προτεραιότητα να διατεθούν τα χρήματα των φορολογουμένων για να κλείσει η συγκεκριμένη πληγή”.

Ο Π. Νίκας δήλωσε “πολύ χαρούμενος για την απόδοση σε χρήση του συστήματος πυρόσβεσης”, αναφερόμενος στην αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας, του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας -στάθηκε ιδιαίτερα δε στη συνεργασία με την Εφορο Αλκηστη Παπαδημητρίου, την οποία χαρακτήρισε ως “παράδειγμα σωστής λειτουργίας και συνεργασίας για τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας μας”.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξήρε την υπουργό για το έργο που επιτελεί -“είναι μια πραγματική πατριώτισσα που αγωνίζεται για την διάσωση του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου της πατρίδας μας, δηλαδή της παράδοσης, των αρχαιολογικών μας θησαυρών, του παλαιότερου αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού μας” σημείωσε ο Π. Νίκας, ο οποίος ευχαρίστησε τους συνεργάτες του περιφερειακούς συμβούλους, ενώ εξήρε και τον επαγγελματισμό του αναδόχου του έργου.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

“Αυτός ο χώρος πράγματι καταστράφηκε κάποτε από πυρκαγιά. Αυτή όμως ήταν η πυρκαγιά των Ατρειδών, μαζί με το αίμα, μαζί με την δολοφονία, μαζί με όλα αυτά που συνέβησαν τότε -και που κάποιοι λυπήθηκαν που δεν συνέβησαν και τώρα” δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στην δική της παρέμβαση.

Οπως σημείωσε, συνεχίζοντας, “η φωτιά το 2020 δεν έκανε ζημιές στα μνημεία, καθώς η ΕΦΑ Αργολίδας είχε προβεί ήδη στην αποψίλωση του χώρου. Ωστόσο, κάποιοι επεδίωξαν να πλήξουν τον ελληνικό πολιτισμό, το υπουργείο Πολιτισμού, παρουσιάζοντας τις Μυκήνες ως κατεστραμμένες. Εμφάνισαν το γεγονός αυτό ως μεγάλη καταστροφή και έκαναν ζημιά στην πατρίδα μας, στην οικονομία, στον τουρισμό”.

Η υπουργός επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή με όλα τα βίαια φυσικά φαινόμενα που την συνοδεύουν -πλημμύρες, πυρκαγιές- συνιστά εν δυνάμει κίνδυνο για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Πολιτισμού από το 2019 έχει ξεκινήσει συστηματικά τον σχεδιασμό για την προστασία τους, μέσα από την πρόληψη των όποιων συνεπειών.

Πρόσθεσε δε ότι “αλλάζει πλέον και η νοοτροπία των αρχαιολόγων ως προς την αντιμετώπισή τους απέναντι στην εγκατάσταση συστημάτων και υποδομών προστασίας” των αρχαιολογικών μνημείων, για να καταλήξει εκφράζοντας ευχαριστίες τόσο προς τον περιφερειάρχη Π. Νίκα για την -όπως είπε- άμεση αντίδρασή του ως προς την υλοποίηση του έργου πυροπροστασίας, όσο και προς την Εφορο και το σύνολο των στελεχών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Η ΕΦΟΡΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Από την πλευρά της, τέλος, η Εφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδος Αλκηστις Παπαδημητρίου έκανε λόγο για “έργο που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ”, κάτι που -όπως δήλωσε αναφερόμενη στην δική της πολύχρονη εμπειρία- “είναι γεγονός εξαιρετικά σπάνιο”.

Παράλληλα εξέφρασε ευχαριστίες -“στους δύο ανθρώπους που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων τα δύο χρόνια που απαίτησε η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη”.

Αστεροσκοπείο αιχμής για όλη τη νοτιανατολική Ευρώπη καθίσταται το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου

Αστεροσκοπείο αιχμής για όλη τη νοτιανατολική Ευρώπη καθίσταται το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, στην Κορινθία, όπως τονίστηκε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, στην εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου μετασχηματισμού του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε Space-Hub της νοτιανατολικής Ευρώπης, την οποία διοργάνωσε στην Αθήνα το ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στις εγκαταστάσεις του, στον λόφο Νυμφών, στο Θησείο.

Χαιρετίζοντας την εν λόγω εκδήλωση, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας και του ΕΑΑ η οποία οδήγησε πρόσφατα στην υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας για τη ριζική αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, για την δημιουργία πολυχώρου εκπαίδευσης και διάχυσης της επιστήμης, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, τόσο για το ΕΑΑ όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Η χρηματοδότηση του εν λόγω έργου, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ, γίνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε χαρούμενος από την προοπτική που δημιουργεί και για την Περιφέρεια τόσο η κτηριακή, όσο και η επιστημονική αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, εξέφρασε δε ευχαριστίες προς τους αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρη Βυτινιώτη και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσο Γκιολή, όπως και στον πρόεδρο της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργο Οικονόμου -ο οποίος είχε ενασχόληση με το συγκεκριμένο έργο, ως εντεταλμένος σύμβουλος.

Την εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου επισήμαναν από την πλευρά τους, τόσο ο διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΑΑ καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, όσο και ο διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/EAA δρ Σπύρος Βασιλάκος, τονίζοντας την διάθεση της Περιφέρειας για συνεργασία, αλλά και την ουσιαστική συνδρομή που παρείχε προετοιμάζοντας το έργο του Αστεροσκοπείου, εκπονώντας εξ αρχής την σχετική μελέτη.

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνέβαλε στην υλοποίηση ενός ονείρου” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Πλειώνης.

SPACE HUB ΣΤΗΝ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

Οι δύο επιστήμονες, στη συνέχεια, επισήμαναν ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η διοίκηση του ιδρύματος σχεδιάζει τη μετατροπή του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου στην Κορινθία σε Space-Hub της νοτιανατολικής Ευρώπης, για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια από το διάστημα. Την ευθύνη υλοποίησης του εμβληματικού αυτού έργου, όπως επισημάνθηκε, την έχει το ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα μέρος από τη χρηματοδότηση που έλαβε το ΕΑΑ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (NOA-AEGIS) θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια νέου εξοπλισμού (συνολικού προϋπολογισμού περί τα 10,8 εκατομμύρια ευρώ). Η εν λόγω χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με την προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΕΑΑ και Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) -συνολικού προϋπολογισμού περί τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ-, θέτει ισχυρές βάσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος, τονίστηκε μεταξύ άλλων.

Η δημιουργία αυτής της εμβληματικής υποδομής, αποτελεί ποιοτικό άλμα στις αναπτυξιακές δράσεις του ΕΑΑ, αναδεικνύοντας την εθνική υποδομή του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς σε θέματα που σχετίζονται με την πλανητική ασφάλεια.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Καινοτομίας Θανάσης Κυριαζής, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Θανάσης Στάβερης, καθώς επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής.

Προηγούμενο άρθροΣε τηλεδιάσκεψη περιφερειαρχών για το θέμα των υδατοδρομίων συμμετείχε ο Π. Νίκας, υπό τον Υπ. Επικρατείας Α. Σκέρτσο
Επόμενο άρθροΟλοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και παρακολούθησης του ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (vid)