Πρύτανης ΠΑΠΕΛ: Η Ελλάδα έχει δυνατότητες να αναπτύξει τεχνολογία αιχμής

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις δυνατότητες της Ελλάδας να αναπτύξει τεχνολογία αιχμής, ακόμα και σε τομείς όπως το διάστημα», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Κώστας Μασσέλος, με αφορμή τη συμφωνία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, με τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Πατρών και Δημοκρίτειο για την κατασκευή τριών μικροδορυφόρων, που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, έπειτα από σχετική πρόβλεψη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, «αν πραγματικά θέλουμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω, πρέπει να στηρίζουμε όλοι τις καλές πρωτοβουλίες, όπως αυτή με τους μικροδορυφόρους, ώστε να έλθουν στο μέλλον προτάσεις και σε άλλους επιστημονικούς τομείς».



Σχετικά με τη συμβολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην κατασκευή των μικροδορυφόρων, ο κ. Μασσέλος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών θα συνεισφέρει με την τεχνογνωσία του στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών συστημάτων». Όπως περιέγραψε, «ο μικροδορυφόρος είναι σύνθετο σύστημα, που περιλαμβάνει μηχανολογικό κομμάτι, σχεδίαση συστήματος, ενέργεια και ηλεκτρονικά συστήματα λογισμικού».

Για την ολοκλήρωση της κατασκευής των μικροδορυφόρων, ο πρύτανης επισήμανε: «Πρώτα από όλα πρέπει να δούμε πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το συγκεκριμένο έργο, αλλά αισιοδοξούμε ότι θα ξεκινήσει σχετικά σύντομα». Από εκει και πέρα, πρόσθεσε, «είναι δύσκολο να πούμε από τώρα ένα χρονοδιάγραμμα, όμως έχουμε ως έναν στόχο, δηλαδή εντός της επόμενης διετίας να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση των τριών μικροδορυφόρων».

Αναφερόμενος στον τομέα του διαστήματος, υποστήριξε ότι παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχουν εκτιμήσεις που αξιολογούν την αγορά του διαστήματος σε πολύ μεγάλη τάξη μεγέθους, τόσο σε επίπεδο εφαρμογών, όσο και σε επίπεδο συστημάτων». Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, «είναι πολύ σημαντικό και για τα πανεπιστήμια που θα εμπλακούν στην κατασκευή των μικροδορυφόρων, αλλά και για τη χώρα, διότι θα αναπτυχθεί ερευνητική δραστηριότητα σε ένα τόσο σημαντικό πεδίο, όπως αυτό του διαστήματος». Μάλιστα, σε αυτό το σημείο ο κ. Μασσέλος ανέφερε ότι «ο τομέας του διαστήματος μπορεί να φέρει ανάπτυξη και να προσελκύσει δράσεις ανάπτυξης εταιρειών στον συγκεκριμένο χώρο και στο συγκεκριμένο επιστημονικό και τεχνικό πεδίο».

Σημειώνεται, ότι με τους νέους μικροδορυφόφους θα δοθεί στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά και προς αξιοποίηση από τον ιδιωτικό τομέα, η δυνατότητα εφαρμογών παρατήρησης-παρακολούθησης της Γης, η ανάπτυξη νέων τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών, καθώς και η εποπτεία -για ρύθμιση και έλεγχο- του φάσματος.

Από την πλευρά της, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εγώ χαιρετίζω το γεγονός της συμμετοχής του πανεπιστημίου μας στην κατασκευή των μικροδορυφόρων, όπως και κάθε ανακάλυψη που γίνεται από οποιοδήποτε τμήμα, κάθε συμμετοχή στην έρευνα και κάθε αναγνώρισή μας στον διεθνή χώρο».

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Πανεπιστημίου Πατρών και καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Βασίλης Κωστόπουλος, τόνισε μετά τη συμφωνία ότι «πριν από λίγο καιρό το Πανεπιστήμιο Πατρών εκτόξευσε έναν μικροδορυφόρο, μία προσπάθεια που έχει επενδεδυμένη γνώση τουλάχιστον δέκα ετών» και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με πάρα πολύ γρήγορα ανακλαστικά, αυτήν τη γνώση αποφάσισε να την περάσει στο επόμενο στάδιο. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, με την αξιοποίηση της χρηματοδότησης που εξασφάλισε το υπουργείο, είναι να παραδώσουμε σε πολύ μικρό χρονικό ορίζοντα μία συστοιχία μικροδορυφόρων με υψηλές δυνατότητες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Προηγούμενο άρθροΕνημέρωση για τον ιό του Δ.Νείλου στην Αργολίδα- Δύο νεκροί (vid)
Επόμενο άρθροΆδειες τέλεσης αγώνων και άδειες λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων