Προϋπολογισμός Περιφ. Πελ/σου | Εγκρίθηκε βάσει της κείμενης νομοθεσίας και όχι βάσει ψήφων

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 21:44

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2020, ύψους 193.867.644,49 ευρώ, ένας προϋπολογισμός ισοσκελισμένος και εγκεκριμένος από το παρατηρητήριο, αφού συντάχθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες που προβλέπονται από το Νόμο.

Στην ουσία η συζήτηση που διεξήχθη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, το απόγευμα της Πέμπτης 23 Δεκεμβρίου, είχε πολιτικό χαρακτήρα και προς αυτήν την κατεύθυνση περιστράφηκε όλη η διαδικασία, η οποία είχε και στιγμές έντασης, αντιπαράθεσης, ενώ επικράτησαν κατά διαστήματα και υψηλοί τόνοι και αιχμές ένθεν και εκείθεν και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στον  «Καλλικράτη» και στην απλή αναλογική, η οποία ως συνήθως «φταίει για τα πάντα».Ο κ. Λαμπρόπουλος ως εισηγητής του προϋπολογισμού, τον χαρακτήρισε αναπτυξιακό και νομιμότατο , ενώ από πλευράς τους οι παρατάξεις της μειοψηφίας,  μέσω των ομιλητών αλλά και των επικεφαλής τους, (Τατούλης, Δέδες, Πετράκος), έκαναν λόγο για υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για αλλοίωση της δημοκρατικής έκφρασης του εκλογικού σώματος,  αφού δεν μπορούν να παρέμβουν στον προϋπολογισμό, τόνισαν πως τα χρήματα που δίνονται είναι λίγα, ενώ έγινε αναφορά στις απευθείας αναθέσεις που δίνονται από την περιφερειακή αρχή, χωρίς κανέναν έλεγχο, καθώς και στις προγραμματικές συμβάσεις που και αυτές δεν ελέγχονται από κανέναν υπερκείμενο θεσμό.

Πολλοί ήταν δε οι σύμβουλοι της μειοψηφίας που κατηγόρησαν την περιφερειακή αρχή για ανικανότητα και για μηδενικό έργο, ενώ από τη δική τους πλευρά περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας έκαναν λόγο για αποτελεσματικότητα στη διαχείριση και για έργα που προσφέρουν στους πολίτες. Μάλιστα οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Αρκαδίας Β.Γιαννακούρας και Γ.Ρουμελιώτης κάλεσαν την περιφερειακή αρχή να παραιτηθεί, αφού, όπως είπαν, είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες.

 

Για την ιστορία να σημειώσουμε πως όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας , πλην του κ Τζεμπετζή, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. (απουσίαζαν κατά τη συζήτηση η κα. Λυμπεροπούλου,ο κ. Κάτσαρης, ο κ. Γόντικας και ο κ. Μπουντρούκας).  Κατά ψήφισαν 18 σύμβουλοι ενώ υπέρ 17 αλλά όπως είπαμε ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε λόγω…Νόμου!