Ψήφισε με την γόπα σου- “Σαρώνει” το γόπα πρότζεκτ!

Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019 15:28

Γιατί όχι και στην Τρίπολη…

Το γόπα project αφορά την δημιουργία ενός αστικού σταχτοδοχείου το οποίο αφενός έρχεται να καλύψει την απουσία δημόσιων σταχτοδοχείων στην Αθήνα και αφετέρου να κινητοποιήσει με ευρηματικό τρόπο τους καπνιστές έτσι ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα τσιγάρου στο δημόσιο χώρο. Το σταχτοδοχείο μέσω ενός συστήματος ψηφοφορίας ενθαρρύνει τους καπνιστές να το χρησιμοποιήσουν. Κάθε σταχτοδοχείο εμφανίζει μια ερώτηση και δύο απαντήσεις. Οι καπνιστές ψηφίζουν με την «γόπα» του τσιγάρου τους επιλέγοντας μία από τις δύο απαντήσεις. Τα απορρίμματα στοιβάζονται πίσω από ένα διάφανο μέτωπο σε δύο στήλες, δείχνοντας ποια απάντηση είναι πιο δημοφιλής. Κάθε σταχτοδοχείο περιέχει και ένα διαφορετικό ερώτημα το οποίο αλλάζει κάθε εβδομάδα.Ουσιαστικά η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει και να «εκπαιδεύσει» τους καπνιστές έτσι ώστε να μην πετούν το τσιγάρο τους στο δημόσιο χώρο αλλά στον εκάστοτε ειδικό αστικό εξοπλισμό.

Έρευνες από την εφαρμογή παρόμοιων παρεμβάσεων σε πόλεις του εξωτερικού καταγράφουν μείωση των απορριμμάτων τσιγάρου κατά 46%.

Αποτσίγαρα και Περιβάλλον

Η καθαριότητα του δημόσιου χώρου είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της Αθήνας. Οι «γόπες» των τσιγάρων αποτελούν το πιο «συχνό» είδος απορρίμματος, παγκοσμίως. Σύμφωνα με την WWF, 4,5 τρις «γόπες» το χρόνο καταλήγουν στο δημόσιο χώρο. Επιπλέον τα αποτσίγαρα είναι τοξικά απόβλητα με «διάρκεια ζωής» άνω των 10 ετών , η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων ενώ αποτελούν καθημερινό κίνδυνο για πουλιά, ψάρια, κατοικίδια ακόμα και μικρά παιδιά.