Συνέντευξη τύπου Κοκοσιέλη…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΚΟΣΙΕΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ, σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΑΡΚΑΔΙΑ στην Τρίπολη, ο υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο εν δράσει», Παναγιώτης Κοκοσιέλης, με υποψηφίους του συνδυασμού του. Στην ομιλία του, ο κ. Κοκοσιέλης τόνισε τα εξής:



«Αγαπητές φίλες, φίλοι καλησπέρα.

Βρισκόμαστε πια μια ανάσα από τις εκλογές του επιμελητηρίου. Ο συνδυασμός μας, Επιμελητήριο εν δράσει, ήταν αποτέλεσμα της αγωνίας που νιώθουμε όλοι σαν επαγγελματίες για την Αρκαδία συνολικά και βέβαια για τις επιχειρήσεις μας, και τις δουλειές μας.

Δε χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να πει με βεβαιότητα πως έρχονται δύσκολες μέρες. Αυτό είναι δεδομένο. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε; Πως αντιδρούμε; Όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες πρέπει να παλέψουμε. Το επιμελητήριο δεν είναι ένα κενό γράμμα, ένας διακοσμητικός θεσμός. Είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να καλυτερέψουμε το κλίμα για την επιχειρηματικότητα στην Αρκαδία. Χρειάζεται αγωνιστική προσέγγιση, διάθεση για δουλειά και εξωστρέφεια. Μέσα από το επιμελητήριο μπορούμε να δράσουμε και να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας κάνουν να πάρουμε ανάσα και να αναπτυχθούμε. Πρέπει το επιμελητήριο να αναλάβει πρωτοβουλίες και να στηρίξει τους επαγγελματίες με όλες του τις δυνάμεις.

Και το λέω όσο πιο επίσημα γίνεται. Κάθε προεκλογικός αγώνας, φέρνει αντιπαράθεση. Δε γίνεται αλλιώς. Αμέσως μετά τις εκλογές, οι αντιπαραθέσεις τελειώνουν. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανέναν. Δεν κάνουμε σε κανέναν τη χάρη να φαγωθούμε μεταξύ μας. Εμείς ξέρουμε πως χρειάζεται ενότητα για να βγούμε από αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Θα σας αναφέρω τους στόχους και τους σκοπούς του συνδυασμού μας:

  1. Πρώτα και κύρια θέλουμε το επιμελητήριο να έχει κύρος και δυναμική. Να σηκώσει ανάστημα και να αξιώσει το ρόλο του ισότιμου συνομιλητή σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του κάθε επαγγελματία, του κάθε εμπόρου, του κάθε Βιοτέχνη. Βασικός άξονας για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης είναι η διαφάνεια στη λειτουργία του επιμελητηρίου με δημοσίευση απολογισμού ανά εξάμηνο. Πρέπει κάθε μέλος του επιμελητηρίου να γνωρίζει ποιους σκοπούς εξυπηρετούν οι εισφορές του.
  2. Κανένα μέλος που θα εκλεγεί από το συνδυασμό μας δεν πρόκειται να έχει κανενός είδους αμοιβή ή ανταπόδοση από το επιμελητήριο, όπως συμβαίνει και τώρα με τους άλλους εκλεγμένους. Αυτό είναι μια σωστή και ηθική στάση, ανταποκρίνεται και στη δική μας νοοτροπία και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξει.
  3. Επιπλέον δεσμευόμαστε κι αυτό είναι οριστικό πως δεν πρόκειται κανένα μέλος του συνδυασμού μας να συμμετάσχει σε δουλειά ή διαγωνισμό που θα προκηρύξει το επιμελητήριο. Διότι δεν είναι ηθικό και αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Εμείς περιμένουμε να βελτιωθεί το τοπίο για όλους τους επαγγελματίες.
  4. Δεν θα επιτρέψουμε κανένας συγγενής αιρετού αντιπροσώπου στο επιμελητήριο να εργαστεί στο επιμελητήριο είτε ως υπάλληλος είτε ως εξωτερικός συνεργάτης.
  5. Το επιμελητήριο, έχει έσοδα και συνδρομές. Αυτά δεν μπορεί να τα συσσωρεύει. Το επιμελητήριο, δεν είναι τράπεζα. Πρέπει τα έσοδα να είναι ανταποδοτικά για τον κόσμο των επιχειρήσεων. Πρέπει να χρησιμοποιούνται, με διαφάνεια, και με προτάσεις, για να επιστρέφουν στον επαγγελματία.
  6. Το επιμελητήριο πρέπει να δικαιώσει το λόγο ύπαρξής του. Που είναι να αναλαμβάνει ρόλο συμβουλευτικό, υποστηρικτικό και αναπτυξιακό σε κάθε επιχείρηση. Προβλήματα καθημερινής πρακτικής, ζητήματα νομοθετικού πλαισίου, αναπτυξιακές προοπτικές, επίλυση σε θεσμικό επίπεδο φορολογικών και τραπεζικών δυσχερειών.
    Όλα αυτά είναι ζητήματα που τα συναντάει ο επαγγελματίας κάθε μέρα μπροστά του. Θα σας φέρω το παράδειγμα των δάνειων για τους πυρόπληκτους. Όλοι το ξέρουμε πως οι τράπεζες έχουν σκληρύνει τη στάση τους και κάνουν απαιτητά τα δάνεια που δόθηκαν για να αντιμετωπιστεί κάπως, όχι ολοκληρωτικά, η καταστροφή από τις πυρκαγιές στο νομό μας. Με ποια λογική, πού είναι οι πόροι μας για να αντεπεξέλθουμε σε τέτοια πρόσθετα βάρη; Εδώ το επιμελητήριο πρέπει να είναι η ασπίδα του επαγγελματία. Θα δώσουμε μάχη για το ζήτημα των δανείων στους πυρόπληκτους και θα είναι αυτό και μια αρχή για παραπέρα συλλογικές δράσεις. Εκεί πρέπει το επιμελητήριο να είναι σύμμαχος.
  7. Σε τοπικό, αλλά πολύ ουσιαστικό επίπεδο, το επιμελητήριο πρέπει να συνδεθεί με τους φορείς διοίκησης και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η επιμόρφωση, η παρακολούθηση των εξελίξεων σε καινοτομίες και δυνατότητες που αναδύονται είναι τα εργαλεία με τα οποία θα ξεφύγουμε από τη μέγγενη της απομόνωσης.
  8. Το επιμελητήριο πρέπει να συμμετέχει ενεργά στα κέντρα λήψεως αποφάσεων των Δήμων και της Περιφέρειας. Η διαχείριση των πόρων, τα κονδύλια και η κατανομή τους, οι αποφάσεις για επενδύσεις στην Αρκαδία είναι θέματα που πρέπει να τα μαθαίνουμε πρώτοι και όχι τελευταίοι. Και πρέπει να ακούνε τις δικές μας τις προτάσεις, τις δικές μας τις θέσεις και τις αντιρρήσεις.
  9. Πρέπει άμεσα το επιμελητήριο να προχωρήσει σε συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις για να δημιουργηθούν δομές κοινής ωφέλειας. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή τάση, η συμμετοχή υγιών συνεργαζόμενων επιχειρήσεων στους τομείς της κοινής ωφέλειας, έτσι ώστε να παρακάμπτονται η γραφειοκρατία και οι αργοί κρατικοί μηχανισμοί.
  10. Το Επιμελητήριο πρέπει και μπορεί να ανοιχτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία του διεκδικώντας και τεχνογνωσία και συμμαχίες και άντληση κεφαλαίων. Και επίσης πρέπει να δραστηριοποιηθεί για να επιβάλλει στις αγορές τα δυνατά του χαρτιά: το άριστο τουριστικό προϊόν, τα προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης, τα καινοτόμα προϊόντα που παράγονται στην Αρκαδία καθώς και το πλαίσιο παροχής άριστων εξειδικευμένων υπηρεσιών. Η Αρκαδία έχει εξαίρετη παραγωγή, πρότυπη μεταποίηση και άριστο δίκτυο υπηρεσιών. Αυτό το πρόσωπο πρέπει να το προβάλλουμε σταθερά, επίμονα, αισιόδοξα και με αυτοπεποίθηση.
    Έτσι θα διεκδικήσουμε και προγράμματα ευρωπαϊκά και εθνικά και θα εισχωρήσουμε σε αγορές που ο καθένας ατομικά δεν έχει τη δύναμη να ανοιχτεί.
  11. Προχωρούμε σε άμεση καταγραφή των προβλημάτων όλων των επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο αποκτάμε μια βάση δεδομένων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε επιχείρηση.
  12. Τέλος στη συγκεκριμένη στιγμή πρέπει να ενωθούμε κάτω από την αιγίδα του Επιμελητηρίου και να παλέψουμε για τα άμεσα και τρέχοντα ζητήματα: φορολογικό πλαίσιο, ασφαλιστικές εισφορές, τραπεζικές πρακτικές, συνθήκες ανταγωνισμού.

Όλοι μαζί μπορούμε να στρέψουμε τα πράγματα προς το συμφέρον όχι μόνο το δικό μας αλλά και της Αρκαδίας και της Ελλάδας εντέλει.

Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας».

Προηγούμενο άρθροΓράφει ο Τάσος Παπαζαχαρίας…
Επόμενο άρθροΑστυνομικές ειδήσεις…