Τα νέα της Περιφέρειας με κρούσματα , νοσηλείες και προβλήματα από τον παγετό σε καλλιέργειες

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 10:10
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.
Ενημέρωση για δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Στα 970 κρούσματα covid-19 η Περιφέρεια Πελοποννήσου την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου – 193 οι νοσηλείες

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 970 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 77.421.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 175, στην Π.Ε. Αρκαδίας 103, στην Π.Ε. Κορινθίας 349, στην Π.Ε. Λακωνίας 84 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 259.Εξ άλλου, με βάση την ενημέρωση που έγινε το πρωί της Πέμπτης 27 σήμερα Ιανουαρίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν -μέχρι και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου- συνολικά 193 άτομα (τα 11 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 16 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 16, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 40, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 48 (τα 5 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 30 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 43 (τα 6 στη ΜΕΘ).

Σοβαρότατα προβλήματα από τον παγετό σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών και κηπευτικών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

“Ο παγετός φαίνεται ότι εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα για την Αργολίδα και άλλες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου” σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Π.Ε. Αργολίδας, στο Ναύπλιο, σήμερα Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.

Οπως τονίστηκε στη σημερινή σύσκεψη ειδικότερα, όσον αφορά στην Αργολίδα οι ζημιές από τον πάγο -που ακολούθησε την σφοδρή χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα- είναι εξαιρετικά μεγάλες στις καλλιέργειες, τόσο των εσπεριδοειδών, όσο και των κηπευτικών.

“Υπάρχουν 130.000 τόνοι ηρτημένης παραγωγής εσπεριδοειδών, η οποία υπέστη σοβαρή ζημιά καθώς, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης, δεν λειτούργησε η αντιπαγετική προστασία” σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος ενημερώθηκε ότι για τον λόγο αυτό οι συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί θα στραφούν κατά της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενημέρωση, η ζημιά που έχουν υποστεί τα εσπεριδοειδή -καθώς έχουν παγώσει οι καρποί εσωτερικά- έχει καταστήσει μη εμπορεύσιμο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.

Σημαντικές, εξ άλλου, είναι και οι ζημιές που έχουν υποστεί από τον παγετό οι καλλιέργειες κηπευτικών, κυρίως μαρούλια και αγκινάρες.

Ανάλογες αναφορές, όσον αφορά στα εσπεριδοειδή, γίνονται και από την Κορινθία, αλλά και στη Λακωνία, ενώ στη Μεσσηνία διαπιστώνονται σοβαρές ζημιές στην καλλιέργεια της πατάτας.

“Για όλα αυτά τα ζητήματα, τόσο στην Αργολίδα, όσο και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, ενημερώθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και ο ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του οποίου  Ανδρέας Λυκουρέντζος αναμένεται να επισκεφθεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου την επόμενη εβδομάδα” γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει αναγγελίες από τους κατά τόπους εκπροσώπους του Οργανισμού, όπως και εκτιμήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΣΤΗΝ Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Στο μεταξύ, με σχετικό έγγραφό της προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, η ΔΑΟΚ Κορινθίας ενημερώνει για την κατάσταση στις καλλιέργειες της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας από τον παγετό, μετά τις σφοδρές χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

“Σας γνωρίζουμε τα εξής σχετικά με αναμενόμενες ζημιές στην Π.Ε. Κορινθίας λόγω παγετού την 25-1-2022 και επόμενες ημέρες:

Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών μετά την κακοκαιρία «Ελπίς» και τα φαινόμενα παγετού (πληροφορίες για θερμοκρασίες -2 μέχρι -7 στην πεδινή παραλιακή περιοχή και -15 και πλέον στην περιοχή της Νεμέας) αναμένονται σημαντικές ζημιές σε όλα τα εσπεριδοειδή και κηπευτικά, ανάλογα με την μείωση της θερμοκρασίας και τους θύλακες παγετού.

Οι ζημιές στις λεμονιές θα είναι σημαντικότερες, λόγω μικρότερης ανθεκτικότητας στις χαμηλές θερμοκρασίες και επειδή δεν είχε γίνει συγκομιδή σε μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Στα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, λόγω μεγαλύτερης ανθεκτικότητας, οι ζημιές θα εξαρτηθούν από την μείωση της θερμοκρασίας.

Το μέγεθος των ζημιών θα εμφανιστεί μετά από πέντε ημέρες.

Επίσης αναμένονται ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο των ελαιώνων λόγω της μεγάλης μείωσης της θερμοκρασίας σε πολλές ημιορεινές και ορεινές περιοχές που καλλιεργούνται με ελαιώνες (Νεμέα, Ανατολική Κορινθία, κλπ).

Το μέγεθος των ζημιών θα εμφανιστεί μετά από πέντε έως δέκα ημέρες”.

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας ΚΕΠΕΠΨΥ ΠΕ Μεσσηνίας

Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΠΕΠΨΥ ΠΕ Μεσσηνίας, την Δευτέρα  24 Ιανουαρίου, πριν την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης για το 2022.

Έγινε ανταλλαγή ευχών για το νέο χρόνο με την ελπίδα να τελειώσει γρήγορα η πανδημία και να μπορέσει το Κέντρο να πραγματοποιήσει διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις που προγραμματίζονται με σκοπό την πρόληψη και την ενημέρωση γύρω από θέματα που αφορούν στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ο κ. Άγγελος Χρονάς, ως Πρόεδρος του Κέντρου, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και το Προσωπικό για  την προσπάθεια που καταβάλλουν, ώστε το ΚΕΠΕΠΨΥ ΠΕ Μεσσηνίας να είναι πάντα δραστήριο και πρωτοπόρο σε δράσεις προς όφελος της κοινωνίας της Μεσσηνίας.

Ο χρόνος που έφυγε δεν υπολειπόταν σε δράσεις και εκδηλώσεις, παρά το γεγονός ότι το Κέντρο αναγκάστηκε να τις πραγματοποιήσει διαδικτυακά κατά κύριο λόγο και όχι «δια ζώσης», όπως θα επιθυμούσε και η Διοίκηση και πολύ περισσότερο το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου.

Παρόλα αυτά το κέντρο κατάφερε να είναι “παρών” και να δείξει την αλληλεγγύη του και σε δύσκολες στιγμές που πέρασε η Μεσσηνία.

Ο κ. Χρονάς, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ευχήθηκε σε όλους «Καλή χρονιά» με Υγεία, αισιοδοξία, δύναμη , ώστε να μπορούμε να ανταπεξερχόμαστε στα δύσκολα και μακριά από κάθε είδους εξάρτηση.

Η βασιλόπιτα ήταν προσφορά των καταστημάτων Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής “Κανονιέρης”.