Τοποθέτηση Γ. Φαράντου για το ελαιόλαδο Γορτυνίας σε εκδήλωση στη Λιοδώρα Αρκαδίας

Τοποθέτηση του Γεωργίου Φαράντου, μέλους ΣΥΡΙΖΑ Τρίπολης Αρκαδίας, στην εκδήλωση – συζήτηση στη Λιοδώρα Αρκαδίας για το Ελαιόλαδο της Γορτυνίας και τις προοπτικές του – pics (Σάββατο 10/12/2022)

Αγαπητοί Βασίλη Μπουρνά, Μανώλη Μάκαρη, Κέλυ Δημηρούλια και μέλη της επιτροπής,



βρίσκομαι ανάμεσα σας μοιραζόμενος ένα διττό ενδιαφέρον : αυτό για την ίδρυση και λειτουργία μιας πρωτοπόρου επιχειρηματικής δραστηριότητας, αυτής της ΚοινΣεπ και αυτό για την ανάκαμψη της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας της πληττόμενης από τις καταστροφικές πυρκαγιές Γορτυνίας.

Το ενδιαφέρον μου εντείνεται και λόγω της προηγούμενης ιδιότητας μου, αυτής του Διδάσκοντα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Τρίπολη.

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και η εφαρμογή του Κοινωνικού Κεφαλαίου στις κοινωνικές και εργασιακές δραστηριότητες αποτελούν μια πολύ παλιά υπόθεση που ενσωματώνεται στην κοινωνική οργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αγκαλιάστηκε και ερμηνεύθηκε από όλες τις κυρίαρχες Πολιτικές Ιδεολογίες ως οικονομία βασισμένη κυρίως στην εναλλακτικότητα και στην αλληλοβοήθεια.

Στην προεπαναστατική Ελλάδα, οι κοινωνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί λειτουργούσαν με τεράστια οικονομική και επιχειρηματική επιτυχία, επεκτείνοντας διαρκώς τις δραστηριότητες τους.

Στη Γαλλία σήμερα, οι κοινωνικές επιχειρήσεις εκτείνονται σε έως και το 30% της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και υπάρχει ο θεσμός του Υφυπουργού κοινωνικής οικονομίας.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν στη χώρα μας, την περίοδο 2015-2019 τέθηκαν οι βάσεις για την ουσιαστική υποστήριξη του πεδίου τη κοινωνικής οικονομίας τόσο σε θεσμικό επίπεδο, μέσα από την ψήφιση του Ν. 4430/2016, όσο και μέσα από την προσπάθεια να γίνουν τα πρώτα βήματα χρηματοδότησης του κλάδου, προσπάθεια, που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε.

Επισημαίνεται ότι η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία ενισχύει την παραγωγή και προάγει την κοινωνική ωφέλεια.

Η σημασία της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας επισημαίνεται συνεχώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανάλογα πρότυπα υιοθετούνται κατά κόρον από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίθετα, ο αποκλεισμός και η απαξίωση τους πλήττει την κοινωνική οικονομία και εργασία.

Ένας ολόκληρος κλάδος, αυτός των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣεπ) – που αναπτύχθηκαν την περίοδο της κρίσης και αποτέλεσαν παράδειγμα υγιούς οικονομικής δραστηριότητας – πλήττεται ανεπανόρθωτα λόγω της κυβερνητικής ολιγωρίας κατά την τελευταία τριετία.

Κλείνοντας και παρακολουθώντας τις αξιόλογες εισηγήσεις, τεκμαίρω ότι η επιστημονική τεκμηρίωση των πλεονεκτημάτων που παρέχει το ελαιόλαδο της Γορτυνίας και η συζήτηση για την δημιουργία  συλογικότητας (ΚΟΙΝΣΕΠ)  η οποία θα αναλάβει να το προωθήσει στις αγορές  αποτελούν αμφότερα σημαντικά βήματα για τον τόπο μας.

Το γεγονός ότι η πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα στη Γορτυνία, σε μια περιοχή κατά την οποία οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου διαστήματος άφησαν ορατά τα σημάδια τους στην ελαιοπαραγωγή, ενώ έκτοτε εμφανίζεται η ανυπαρξία μέτρων ανάκαμψης και ανακούφισης των πληγέντων, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για τη Γορτυνία και την Αρκαδία μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο εγχείρημα σας και στην προώθηση του ελαιολάδου της Γορτυνίας και της Αρκαδίας με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Λιοδώρα, 10-12-2022

 

 

Προηγούμενο άρθροΜια προσέγγιση της Ενανθρώπησης του Χριστού και του σήμερα
Επόμενο άρθροΕΣΗΕΠΗΝ| Παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Κ. Λαμπρόπουλου