Τρίπολη | Μια ημέρα με την ομάδα της δράσης…”Save your Hood”! (photos/video)

Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2021 20:54

Περάσαμε μια ημέρα παρέα με την ομάδα του “Save your hood” της Τρίπολης και μοιραζόμαστε την εμπειρία μας μαζί σας!

———————————————Κυριακή 07 Φερβουαρίου…

Ώρα 10:00 και το ξυπνητήρι χτυπά…

Για μια στιγμή περνάει η σκέψη από το μυαλό μου, πως είναι Κυριακή και δεν θα πρέπει να αποχωριστώ το κρεβάτι μου από τόσο νωρίς… αλλά όχι! Έχω ραντεβού με την ομάδα “Save your Hood” Τρίπολης και ξέρω, πως η μέρα θα μας επιφυλάσσει αρκετή δουλειά, όποτε με συνοπτικές διαδικασίες ακολουθώ την πρωινή μου ρουτίνα και είμαι έτοιμη, να βρεθώ στο σημείο συνάντησης.

Από την αγωνία του… πρωτάρη, φτάνω στο σημείο (στο άλσος των Παναρκάδων) δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα και αποφασίζω, να ρίξω μια ματιά τριγύρω, για να δω την κατάσταση που επικρατεί. Πρώτη εικόνα ένα παντελόνι και μια μπλούζα να ανεμίζουν δεμένα πάνω σε ένα δέντρο, ως άλλη σημαία πειρατικού πλοίου…

Επόμενη κίνηση – χωρίς δεύτερη σκέψη – ήταν  να βγάλω από το αυτοκίνητο τα “όπλα” μου, μιας που κατάλαβα, πως μας περιμένει πολύ δουλειά.

Οι πρώτοι εθελοντές δεν άργησαν να φανούν. Ανάμεσα τους πολλά μικρά παιδιά, που με έκαναν να σκεφτώ, πως “υπάρχει ελπίδα”. Τόσο απλά!

Ετοιμοπόλεμα, γεμάτα ενέργεια, πήραν τα απαραίτητα σύνεργα ανά χείρας (γάντια, σακούλες κτλ) και πριν προλάβουμε καν να το αντιληφθούμε, είχαν κιόλας πιάσει δουλειά. Ακολουθήσαμε και οι μεγαλύτεροι σε λίγο πιο αργούς ρυθμούς, ένεκα η ηλικία βλέπετε!

Τα πρώτα επιφωνήματα έκπληξης δεν άργησαν να έρθουν στην θέα “θησαυρών” που “κοσμούσαν” το άλσος. Ένα παπούτσι, ένα κολιέ (μάλλον κάποιοι έχουν διαφορετική αντίληψη αναφορικά με τον όρο “καλλωπισμός” του άλσους), πακέτα από τσιγάρα, μπουκάλια, ρούχα, γάντια, ατελείωτος αριθμός από αποτσίγαρα και κάθε λογής πλαστικό.

Ούτε ένας, ούτε δυο, αλλά 45 άνθρωποι – κρατώντας τις αποστάσεις και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας (μάσκες κτλ) εξερευνούμε το άλσος – για κάποιους βλέπετε ήταν η πρώτη φορά που το επισκεφθήκαμε – θαυμάζουμε τις ομορφιές του και μαζεύουμε τα “αναμνηστικά” που άφησαν στο πέρασμα τους άλλοι.

Οι σακούλες γεμίζουν η μια μετά την άλλη και κάπου εκεί η αρχική μου σκέψη που ήταν “τι θα κάνουμε τόσοι άνθρωποι σε ένα αλσάκι”, τώρα έχει αντικατασταθεί από το “θα μας φτάσουν τα χέρια που έχουμε άραγε;”.

Και ναι έφτασαν και με το παραπάνω! Όρεξη να υπάρχει και όλα τα άλλα γίνονται παιχνιδάκι.

Δύο ώρες μετά 7.385 λίτρα σκουπιδιών έχουν ήδη στοιβαχτεί στην είσοδο του άλσους των Παναρκάδων και περιμένουν καρτερικά να ξημερώσει η αυριανή ημέρα, να στείλει ο Δήμος Τρίπολης απορριμματοφόρα (όπως έχει δεσμευτεί πως θα κάνει και όπως έκανε και στις προηγούμενες δράσεις και οφείλουμε να το αναφέρουμε) και να καταλήξουν στον φυσικό τους χώρο (που σίγουρα δεν ήταν το άλσος).

Η δράση ολοκληρώνεται και εγώ έχω φουσκώσει από περηφάνεια – όχι γιατί έβαλα και εγώ ένα λιθαράκι στην όλη προσπάθεια – αλλά, γιατί συνειδητοποίησα, πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, που παλεύουν για να κάνουν την διαφορά και που έχουν την διάθεση να “διορθώσουν” τα λάθη άλλων, αντί απλά να πουν “θα κάτσω στον καναπέ μου! Σιγά μην μαζεύω εγώ τα σκουπίδια των άλλων”.

Κλείνοντας ένα μόνο έχω να πω στην ομάδα του Save your Hood…Εις το επανιδείν! Θα τα ξαναπούμε στην επόμενη δράση! Γιατί ο εθελοντισμός και το αίσθημα προσφοράς είναι τελικά…”εθισμός” – από τους εθισμούς εκείνους, που αξίζει να έχει κάποιος στην ζωή του! Αν μη τι άλλο μπορείς να κοιμηθείς πιο ήσυχος τα βράδια… συγκριτικά με το να μένεις αμέτοχος, να κουνάς μόνο το δάχτυλο και να κρίνεις από την βολή του καναπέ σου.

Και επειδή κάποιες φορές οι αριθμοί τα λένε καλύτερα από εμάς, πανελλαδικά από την δράση “Save your hood” έχουν μαζευτεί πάνω από 1.000.000 λίτρα σκουπιδιών! Τα σχόλια δικά σας!

Υ.Γ Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στο κέρασμα – έκπληξη που μας περίμενε όλους στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, για να μας τονώσει και να μας δώσει δύναμη για την επόμενη δράση. Και για τους… κακεντρεχείς να πω, πως δεν στήθηκε κάποιο τσιμπούσι (που είναι και στην επικαιρότητα τώρα – ειδικά αυτά που γίνονται με θέα… θάλασσα) Το κέρασμα ήταν ένας χυμός – που ο καθένας ήπιε στην δική του γωνιά (και ναι φεύγοντας πήραμε μαζί μας το άδειο κουτάκι του χυμού μας!)

  • Μάθετε περισσότερα για την δράση “Save your Hood – Σώσε την γειτονιά σου” μέσα από την σελίδα που έχει δημιουργηθεί στο facebook (κλικ ΕΔΩ)
  • Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις που προγραμματίζονται στον Δήμο Τρίπολης και την Αρκαδία ευρύτερα μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω mail με την κα. Σάντυ Καλόγρη, στέλνοντας το μήνυμά σας στο skalogri@gmail.com

Ακολουθεί βίντεο με τις δηλώσεις που έκανε στην κάμερα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας η συντονίστρια της δράσης στην Αρκαδία κα.Σάντυ Καλόγρη:

Ρεπορτάζ: Τόνια Μεγρέμη