Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αργολίδας Ιάκωβος (ανανεωμένο)

Τρίτη, 26 Μάρτιος 2013 07:46

Την τελευταία του πνοή άφησε στις 7:20 σήμερα το πρωί, ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος, ο οποίος τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν με βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού νοσοκομείου Αθηνών «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», ενώ η επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του τον είχε ωθήσει στην υποβολή της παραίτησής του προς την Ιερά Σύνοδο.

 

Ο κατά κόσμον Δαμιανός Παχής γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής το 1932. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1959. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1959 και Πρεσβύτερος στις 19 Απριλίου 1960. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Άρτης. Στις 23 Νοεμβρίου 1985 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Αργολίδος.

Η Ιερά Σύνοδος όρισε Τοποτηρητή Αργολίδας το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Αλέξανδρο.

Από σήμερα το μεσημέρι έως και αύριο το μεσημέρι, η σορός του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Ιακώβου θα τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίοιυ Πέτρου Αργους. Το βράδυ θα τελεστεί προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και αύριο το μεσημέρι θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου, όπυ θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι, οπότε θα ψαλεί η Εξόδιος Ακολουθία προεξάρχοντος του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμου.

ΤΟ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

 

Τα συλλυπητήρια του για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδας Ιακώβου εκφράζει με τηλεγράφημα του προς τον τοποτηρητή της χηρεύουσας Ιεράς Μητροπόλεως, Μητροπολίτη Μαντινείας Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος. Στο τηλεγράφημα του, ο Δήμαρχος αναφέρει :

 

«Η είδηση της Κοίμησης του μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδας Ιακώβου Β΄ μας προκάλεσε βαθιά λύπη.

Ο αείμνηστος ιεράρχης υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της νεώτερης ιστορίας της Αργολίδας με τις προσευχές του, τις διαρκείς μάχες του για 28 χρόνια.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ιάκωβος με το κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, το διαρκές ενδιαφέρον του για το μέλλον της περιοχής και την σημαντική θεολογική του κατάρτιση θα αποτελεί για πάντα ένα φωτεινό παράδειγμα πεφωτισμένου ιεράρχη κατέχοντας ξεχωριστή θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του. Η φιλανθρωπική του δράση και το κοινωνικό του έργο ας αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, που διανύει η χώρα μας.  Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό

Η μνήμη του θα πλημμυρίζει τις ψυχές όλων μας».