Όραμα της δημοτικής αρχής το «Μουσείο πόλης» της Τρίπολης (ph)

Στις 27 Οκτωβρίου 2013, ο Δήμος Τρίπολης διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση εργασίας, για το «Μουσείο Πόλης της Τρίπολης».



Καλεσμένοι στη συνάντηση αυτή ήταν εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης. Στόχος αυτής της συνάντησης ήταν να αναδειχτούν τα πλεονέκτημα ενός Μουσείου Πόλης και να επικοινωνηθεί αυτή η σκέψη σε φορείς και συλλόγους που δρουν ενεργά στην πόλη.

Συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα της πόλης και πως αυτή μπορεί να αναπαρασταθεί σε ένα μουσείο πόλης. Δηλαδή με ποιο τρόπο μια ολιστική, κατά το δυνατόν, παρουσίαση της ιστορικής βιογραφίας της πόλης είναι σε θέση να αναδείξει τις πολλαπλές χρονικότητες (παρελθόν/παρόν/μέλλον) με επίκαιρη θεματολογία εναρμονισμένη με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των πολιτών και των επισκεπτών.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, παρουσίασε το όραμα του Δήμου για το Μουσείο της Τρίπολης, κάνοντας αναφορά και στις προσπάθειες για την αναζήτηση χρηματοδότησης για την υλοποίησή του.

Η Χριστίνα Αγριαντώνη (Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας, Παν. Θεσσαλίας) τόνισε πως ένα μουσείο πόλης είναι «μια διαδικασία εξωστρέφειας, ένα άνοιγμα στην παγκοσμιότητα» και ένας δημιουργικός διάλογος που θα μπορούσε να συνοψίζεται στο τρίπτυχο «Ιστορία-Μνήμη-Τέχνη». Η Μαρλεν Μούλιου (Λέκτορας Μουσειολογίας, Παν. Αθηνών) παρουσίασε επιτυχημένα παραδείγματα μουσείων πόλεων στον κόσμο και συζήτησε το μοντέλο υλοποίησης μιας τέτοιας προσπάθειας.

Ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος (Υπ. Διδ. Νεότερης Ιστορίας Παν. Αθηνών, Συνεργάτης Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) μίλησε για την εξέλιξη της Ιστορικής έρευνας που ήδη ανατεθεί και πρότεινε επόμενες ενέργειες και βήματα που θα πρέπει να γίνουν ώστε οι πολίτες να ενεργοποιηθούν για το Μουσείο της Πόλης τους.

Παράλληλα, ο ρόλος των κατοίκων της πόλης αναδείχτηκε ως κεντρικός παράγοντας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Η ενεργοποίηση του δημιουργικού δυναμικού και η συμμετοχή σε ποικίλες δράσεις άμεσα ή έμμεσα σχετικές με τη δημιουργία του μουσείο θα βοηθήσει πολλαπλασιαστικά τόσο στο έργο όσο και στις στάσεις και τις συμπεριφορές των κατοίκων απέναντι στην πόλη τους.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η ομάδα εργασίας του δήμου Τρίπολης για το Μουσείο Πόλης θα δουλέψει τα συμπεράσματα από την πρώτη συνάντηση εργασίας και σε συνεργασία με τους φορείς που εκδήλωσαν το θερμό ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που αφορούν την πόλη θα προχωρήσει στη σύσταση της συλλογικότητας «Φίλοι του Μουσείου Πόλης της Τρίπολης», ώστε ο σταδιακά οι ιδέες να αποκτήσουν περιεχόμενο και υλική υπόσταση.

Κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει πληροφορίες ή επιθυμεί να βοηθήσει στην δημιουργία του Μουσείου της Τρίπολης, μπορεί να επικοινωνεί με τον υπάλληλο του Δήμου τρίπολης κ. Θοδωρή Τσάμη στο τηλ. 2713 600.489.

 

Προηγούμενο άρθροΣτέλιος Ρόκκος: Θύμισε μου – Πρώτη μετάδοση
Επόμενο άρθροΣύσκεψη υπό τον Αλευρά για θέματα αποχιονισμού ενόψει χειμώνα
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5