Με τον Κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε η Περιφερειακή Σύμβουλος Δ. Λυμπεροπούλου

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική» Δήμητρα Λυμπεροπούλου με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κων/νο Μπακογιάννη

Συνάντηση πριν το Πάσχα είχαν η επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική» Δήμητρα Λυμπεροπούλου με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κων/νο Μπακογιάννη στο γραφείο του στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας στη Χαλκίδα. Την συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, απασχόλησαν κοινά ζητήματα των δυο περιφερειών με κυρίαρχο αυτό της ανάδειξης και προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το προσφυγικό και γενικότερα θέματα Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα:
• Κορινθιακός Κόλπος
Η κ Λυμπεροπούλου ανέπτυξε την πρόταση της για μια διαφορετική πολιτική ισόρροπης ανάπτυξη, ένα ειδικό καθεστώς προστασίας και ένα σχέδιο διαχείρισης για ολόκληρο τον Κορινθιακό ως ένα κλειστό θαλάσσιο οικοσύστημα που επηρεάζεται άμεσα από τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στον χερσαίο χώρο.
Για να σχεδιαστούν και να υπηρετηθούν όμως τέτοιες πολιτικές πρέπει να υπάρχουν και οι απαραίτητες επιστημονικές έρευνες: τόσο για τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων που εδώ και δεκαετίες επιβαρύνουν τον Κορινθιακό, όσο και για τον σχεδιασμό μιας αναπτυξιακής και χωροταξικής πολιτικής που θα υπηρετεί κοινωνικές και περιβαλλοντικές αξίες. Μιας πολιτικής που δεν θα καταναλώνει το φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο για να εξυπηρετήσει μια αδηφάγο, ληστρική όσο και βραχύχρονη κερδοφορία.
Στο παραπάνω πλαίσιο η κ Λυμπεροπουλου ζήτησε τα αποτελέσματα της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσιών Ερευνών, με αντικείμενο την «παρακολούθηση της ποιότητας των παράκτιων θαλάσσιων υδάτων σε περιοχές με υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» με έμφαση τους δυο σταθμούς μέτρησης που τοποθετηθήκαν στον κορινθιακό κόλπο.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι απαραίτητα προκειμένου να εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο με επάρκεια και αποτελεσματικότητα θα οδηγήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων και πολιτικών, όχι μόνο απέναντι στις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και απέναντι στην ευθύνη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Κύριος στόχος της προγραμματικής σύμβασης ήταν η μελέτη της δομής του παράκτιου οικοσυστήματος για έναν πλήρη ετήσιο κύκλο δειγματοληψιών σε δέκα θαλάσσιες περιοχές με έντονη υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα με έμφαση σε φαινόμενα ευτροφισμού αλλά και εμφάνισης επιβλαβών ή/και τοξικών ειδών φυτοπλαγκτού, καθώς και η μελέτη των ρύπων( βαρέα μέταλλα, οργανικοί ρύποι) στο θαλασσινό νερό στο ίζημα και σε οργανισμούς και η επίδραση τους στο οικοσύστημα. Η συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων παραμέτρων της ποιότητας των παράκτιων θαλάσσιων οικοσυστημάτων για την τεκμηρίωση των «κρίσιμων» περιβαλλοντικών προβλημάτων και διαχειριστικών πολιτικών, υπό το πνεύμα των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και κυρίως της Οδηγίας – Πλαίσιο για τα Ύδατα.
Ο κ Μπακογιάννης δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας.
Τέλος η κ Λυμπεροπούλου εξέφρασε την ικανοποίηση της και διατύπωσε την πρόταση της να συσταθεί ομάδα εργασίας με την συμμετοχή των περιφερειών Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας με αντικείμενο τον στρατηγικό σχεδιασμό για τον κορινθιακό κόλπο και τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε ειδική ημερίδα στην Κορινθία.
• Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, παρουσίασε το καινοτόμο σχέδιο της Περιφέρειας για την δημιουργία πέντε κέντρων στήριξης των επιχειρήσεων με σκοπό την κατάρτιση σχεδίου βιωσιμότητας και ανάπτυξής τους αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις πόλεις Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά, Καρπενήσι και Άμφισσα.
Το σχέδιο μάλιστα αυτό των Κέντρων Στήριξης της Επιχειρηματικότητας έγινε με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και εκπροσώπων επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας.
Η κ Λυμπεροπούλου επισήμανε ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και είναι άμεση προτεραιότητα η στήριξη τους και εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την πρωτοβουλία αυτή του κ. Μπακογιάννη.
• Προσφυγικό
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ανέπτυξε τον άμεσο προγραμματισμό της Περιφέρειας, για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων στην περιφέρεια του, ενώ η κ Λυμπεροπούλου ανέλυσε την πρόταση της για προτεραιότητα σε ευαίσθητες ομάδες όπως τα ασυνόδευτα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι πολύτεκνες οικογένειες και οικογένειες με μικρά παιδιά.
• Αυτοδιοίκηση
Υπήρξε ταύτιση απόψεων ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, πρώτου και δευτέρου βαθμού, είναι απαραίτητο πλέον να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες όπως για παράδειγμα σε θέματα παιδείας, υγείας και γεωργιας αλλά και πραγματική διοικητική και πραγματική οικονομική αυτοτέλεια. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα έχουν ίδιους πόρους που θα καθορίζονται από αυτούς στα πλαίσια όμως του νόμου.
Στη συνάντηση επίσης παραβρέθηκαν τα μέλη του οικολογικού κινήματος Κώστας Διάκος νομικός περιβάλλοντος, Νικόλας Καλαποθαράκος δημοσιογράφος-εκδότης, Σαράντης Νικόλαος γεωτεχνικός.
Τέλος και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί πρωτοβουλίες και ευρύτερες συνεργασίες ειδικά μάλιστα στο χώρο της αυτοδιοίκησης κυρίως στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.



Προηγούμενο άρθροΞεκινούν οι Πανελλήνιες: Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων
Επόμενο άρθροEurovision 2016: Εκτός τελικού το “Utopian Land” της Ελλάδας!